úterý 27. května 2014

Polohy trajektů na mapě v reálném čase

Zajímá vás, kde se právě nachází jaký trajekt na světě? Zobrazte si ho na mapě v reálném čase na webu MarineTraffic!

Web MarineTraffic.com/cz ukazuje polohy lodí na moři. Nemusí se jednat pouze o trajekty, ale třeba i o tankery, nákladní lodě, rybářské lodě, jachty a další. Pokud si chcete zobrazit pouze trajekty, ve filtru si nechte zatrženou pouze položku „osobní loď“. Na mapě se vám potom budou zobrazovat jen modré značky lodí, a to jak těch na moři, tak těch zakotvených v přístavech. Tedy pokud si mapu dostatečně přiblížíte kolečkem myši, nebo tažením za posuvník.





Pokud na některé modré značce podržíte myš, zobrazí se vám základní informace o trajektu, např. jeho jméno, pod jakou vlajkou pluje apod. Pro více informací na ikonu lodi klikněte. Zobrazí se vám tak fotografie lodi, můžete zjistit její rozměry, ponor, na jaké trase pluje a jakou rychlostí.



Na příkladu výše tedy můžeme zjistit, že loď Stena Scandinavica, plující na trase Goeteborg –Kiel má délku 243 m, šířku 30 m a ponor 6 metrů. Kliknutím na „Zobraz trasu lodě“ si můžeme na mapě zobrazit kudy trajekt obvykle pluje:



Tlačítko „Detaily o lodi“ nám poskytne spoustu dalších údajů: spousty fotografií (nahrát můžete i svoji vlastní). Zajímavé, i když těžko představitelné mohou být informace o tonáži a nosnosti, rok výroby, domovský přístav apod. Hračičkové si mohou prohlédnout sílu a směr větru, nebo teplotu vzduchu v oblasti, kterou loď proplouvá.



Snad už jen přidat webkamery, abychom se mohli pokochat výhledem z lodi na moře a zjistit, jak je živo na palubě – co říkáte?

Žádné komentáře:

Okomentovat